Recent legislația rutieră a suferit mai multe modificări și completări în scopul creșterii siguranței rutiere.
Astfel, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 84 din 28 iunie 2024, pulicată în Monitorul Oficial nr. 610 din 29 iunie 2024.
I. Principalul aspect, care a generat o serie întreagă de discuții este cel al retragerii permisului de conducere în situația în care conducătorul auto refuză testarea în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier.
Potrivit modificărilor aduse de ordonanța de urgență, polițistul rutier este obligat să solicite conducătorilor auto efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, în următoarele situații:
observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
Conducătorii auto au săvârșit în mod repetat în ultimii 3 ani contravenția de a conduce sub influența băuturilor alcoolice ori au fost condamnați definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni de conducere sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, a unei infracțiuni de refuz sau sustragere de prelevare probe biologice, de părăsire a locului accidentului sau de infracțiuni referitoare la deținerea sau traficul de droguri ori de substanțe cu efect psihoactiv.
În cazul în care conducătorul auto refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier, ori este testat de polițistul rutier cu un mijloc tehnic și depistat ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive este obligat să se supună recoltării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, după caz.
Totuși dacă în acest caz persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație.
Această modificare a creat o serie întreagă de reacții datorită faptului că în practică au existat multe situații în care aparatele folosite de Poliția Română pentru depistarea substanțelor psihoactive au indicat valori fals pozitive.
În concret, în acest caz conducătorului auto i se întocmește un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența sustanțelor psihoactive, fiindu-i eliberată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Dosarul penal astfel întocmit durează extrem de mult, putându-l lăsa pe șofer fără drept de a conduce pentru cel puțin un an.
Din acest motiv, tot mai mulți șoferi au refuzat să se mai supună testării cu aparatele Drug Test folosite de Poliția Română, preferând să fie testați prin recoltarea de probe biologice de sânge. Doar că și aceasta testare poate dura destul de mult, perioadă în care conducătorul auto nu are dreptul de a conduce.
Acesta a fost motivul pentru care Guvernul României a revenit asupra Ordonanței, prin introducerea unui termen de 72 de ore în care va fi necesar a se comunica rezultatul analizelor probelor de sânge.
În acest sens a fost adoptată o nouă ordonanță de urgență, respectiv OUG 97 din 11 iulie 2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 678 din 15 iulie 2024.
Potrivit acestor noi modificări, permisul de conducere retras, se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.
Totodată s-a hotărât că stabilirea prezenței în organism de substanțe psihoactive se face în instituțiile medico-legale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății.
În acest context este de urmărit să observăm în ce măsură instituțiile de medicină legală vor finaliza buletinele de analiză în termen de 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice, având în vedere supraaglomerarea acestor instituții.
În orice caz, introducerea termenului de 72 de ore, chiar dacă prevede un termen destul de scurt pentru finalizarea buletinul de analize considerăm că reprezintă o modificare care trebuia adusă de urgență și care este de natură să limiteze posibilitatea unor abuzuri din partea organelor de poliție.
II. Ordonanța de Urgență adoptată de guvern îi privește de asemenea și pe conducătorii de biciclete și trotinete electice.
Și în cazul acestora va fi sancționat refuzul de a se supune testării privind consumul de alcool sau alte substanțe psihoactive.
III. O altă modificare importanță adusă de OUG 84/2024 o reprezintă posibilitatea polițistului rutier de a constata și a sancționa contravenții rutiere în baza unor înregistări video sau audio-video realizate de alți participanți la trafic.
Mai exact, acest refuz va constitui contravenție și se va sancționa cu amendă cuprinsă între 3.300 de lei și 6.600 de lei.
Astfel, polițistul rutier va putea constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz.
Sesizarea participantului la trafic va trebui să conțină în mod obligatoriu datele acestuia de identificare – nume, prenume și cod numeric personal ori, după caz, codul unic de identificare, datele de contact – număr de telefon și adresa de corespondență, declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice elemente de natură să conducă la identificarea locului unde a fost percepută și surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura și să fie însoțită de înregistrarea audio-video.
De asemenea înregistrarea audio-video sau video trebuie să cuprindă următoarele elemente:
extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;
data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
locul ori elemente de natură să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;
vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.
Având în vedere că tot mai mulți conducători auto au instalate camere auto pentru a surpinde orice incidente în trafic, considerăm că această modificare legislativă este una benefică și care va pute conduce mai ușor la sancționarea șoferilor care nu respectă normele rutiere, fiind eliminate astfel situațiile în care deși existau dovezi clare cu privire la încălcări flagrante ale legislației rutiere, cei vinovați nu puteau fi sancționați, creeându-se indignare în rândul opiniei publice.
Cu toate acestea, vom mai avea de așteptat până la intrarea în vigoare a acestor din urmă modificări întrucât OUG 84/2024 prevede că dispozițiile referitoarea la constatarea și sancționarea contravențiilor rutiere în baza înregistrărilor video sau audio-video vor intra în vigoare la 120 de zile de publicarea în monitorul oficial, respectiv din data de 27 octombrie 2024.