Revendicari in baza legilor speciale (Legea 10/2001, Legea 247/2005 si Legea 1/2009) si pe drept comun in baza Codului civil si al DL 115/1938

LEX BRASOV – Avocatura | Mediere | Insolventa va ofera ajutor specializat in apararea dreptului de proprietate care este  conferit si protejat  prin Constitutia tarii si Codul civil in vigoare:

                 –  elaboram si sustinem cereri si actiuni in justitie de retrocedare a imobilelor preluate abuziv de stat;

                – reprezentam interesele persoanelor indreptatite la valorificarea dreptului de proprietate atat in fata autoritatilor publice  competente cat si in fata instantelor judecatoresti;

                –  redactam si sustinem actiuni in vederea recuperarii dreptului de proprietate.

                Avand in vedere caracterul inalienabil si indivizibil al dreptului de proprietate cat si caracterul exclusiv, orice persoana indreptatita  poate formula o actiune in justitie pentru apararea dreptului sau de proprietate.

                Dreptul de proprietate este, conform Codului civil, dreptul unei persoane de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si  absolut, insa in limitele determinate de lege. In functie de titular si caracteristici, proprietatea poate fi privata sau publica.

                Dreptul de proprietate privata este definit ca dreptul real principal care confera titularului sau atributele de posesie, folosinta si  dispozitie (jus possidendi, jus utendi, jus fruendi, jus abutendi) asupra bunului apropriat in forma privata, atribute care pot fi exercitate  in mod absolut, exclusiv si perpetuu, cu respectarea limitelor materiale si a limitelor juridice. Poate fi titular al dreptului de proprietate  privata atat o persoana fizica, cat si o persoana juridica, inclusiv statul.

                Posesia (jus possidendi) este dreptul de a stapani bunul. In acest sens este un element de drept, iar nu unul de fapt (care rezulta  din stapanirea concreta a bunului). Folosinta (jus utendi si jus fruendi) cuprinde atat utilizarea bunului, cat si culegerea fructelor  acestuia. Dispozitia (jus abutendi), are doua elemente: dispozitia materiala asupra bunului (in cazul bunurilor corporale (care exprima  posibilitatea de a modifica forma lucrului, a transforma, distruge sau consuma substanta acestuia) si dispozitia juridica (ce exprima  posibilitatea instrainarii in tot sau in parte a dreptului de proprietate).

                Dreptul de proprietate privata este un drept absolut, exclusiv si perpetuu. Dreptul de proprietate este un drept absolut pentru ca  titularul sau are libertatea oricarei actiuni sau inactiuni in legatura cu bunul sau. Caracterul exclusiv cuprinde doua idei: monopolul  titularului dreptului de proprietate asupra bunului sau si excluderea tertilor, inclusiv a autoritatilor publice, de la exercitarea  prerogativelor proprietatii. In fine, dreptul de proprietate este perpetuu, in sensul ca el dureaza atata vreme cata exista si bunul care  face obiectul dreptului; in plus, dreptul de proprietate nu se stinge prin neuz si nu poate fi pierdut prin interventia prescriptiei extinctive.

                Limitele exercitarii dreptului de proprietate pot fi materiale sau juridice. Limitele juridice se stabilesc fie prin lege, fie de catre o  instanta judecatoreasca, fie de catre proprietar, printr-un act juridic incheiat de acesta. Ele sunt o modalitate de limitare a exercitiului  absolut al dreptului de proprietate intr-un mod care sa concilieze interesul particular al proprietarului cu cel general sau cu interesele  altor particulari.

                Dezmembramintele dreptului de proprietate sunt acele drepturi reale detinute asupra unui bun al altei persoane. Ele confera  titularului lor numai o parte din atributele dreptului de proprietate, de regula cel al folosintei bunului. Acestea sunt dreptul de uzufruct,  dreptul de uz, dreptul de abitatie, dreptul de servitute si dreptul de superficie.

Uzucapiuni contencioase si necontencioase in baza Codului civil si al DL 115/1938;

LEX BRASOV – Avocatura | Mediere | Insolventa va ofera ajutor specializat in:

– elaborarea si sustinerea de actiuni in justitie privind constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin  prescriptie achizitiva;

– reprezentarea intereselor clientilor in litigii de uzucapiune in fata instantelor judecatoresti.

Uzucapiunea sau prescriptia achizitiva, este un mod de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru,  prin posedarea neintrerupta a acestui lucru în tot timpul fixat de lege. Constituie impreuna cu ocupatiunea, o proba absoluta de<  dobandire a dreptului de proprietate.

Principalul efect al uzucapiunii este obtinerea de catre posesor al dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra bunului  posedat. Efectul este retroactiv, uzucapantul fiind considerat proprietar din ziua in care si-a început posesia.

Conditia de baza a uzucapiunii este posesia neviciata, utila: continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de  proprietar.

Uzucapiunea poate fi:

  • de 30 de ani
  • de 10 pana la 20 ani

Pentru a opera uzucapiunea de 30 de ani trebuie sa existe o posesie de 30 de ani, utila (neviciata).

Pentru a opera uzucapiunea de la 10 la 20 de ani trebuie sa existe o posesie utila asupra lucrului, posesia sa se intemeieza pe just  titlu, sa dureze de la 10 la 20 de ani si sa fie de buna credinta

Mosteniri legale sau testamentare 

LEX BRASOV – Avocatura | Mediere | Insolventa va ofera ajutor specializat in:  

 – redactarea si sustinerea cererilor privitoare la mostenire sau pretentiile pe care mostenitorii le au unii impotriva celuilalt;

– redactarea si sustinerea actiunilor de partaj succesoral, stabilirea mostenitorilor si a cotelor de mostenire, a activului si pasivului            succesoral;

– redactarea si sustinerea actiunilor privind anularea certificatelor de mostenitor;  – redactarea si sustinerea cererilor creditorilor defunctului impotriva mostenitorilor;

 – redactarea si sustinerea de cereri privitoare la validarea sau executarea dispozitiilor testamentare;

 – elaborarea si redactarea de testamente;

– reprezentarea intereselor persoanelor indreptatite la mostenire.

Mostenirea sau succesiunea reprezinta transmiterea patrimoniului (activ si pasiv) apartinand unei persoane fizice decedate catre  una sau mai multe persoane fizice aflate in viata (sau concepute dar nenascute inca), catre una sau mai multe persoane juridice in  fiinta, ori, in lipsa acestora, Statului.

Mostenirea (succesiunea) poate fi legala sau testamentara.

Mostenirea este legala in cazul in care transmiterea patrimoniului succesoral are loc in temeiul legii – catre persoanele, in ordinea  si cotele determinate de lege. Ea intervine in cazul si in masura in care defunctul nu a dispus prin testament de patrimoniul sau, desi  exista testament, acesta fie nu priveste toate bunurile, fie nu poate produce efecte, total sau partial.  Mostenirea este testamentara in cazul si in masura in care transmiterea masei succesorale are loc in temeiul vointei celui care  lasa mostenirea, manifestata prin intocmirea unui testament. Cele doua tipuri de mostenire nu se exclud reciproc, ci pot coexista.   Mostenirea se deschide prin moarte, ceea ce inseamna ca data deschiderii mostenirii coincide cu moartea celui care lasa  mostenirea. Dezbatera succesiunii in cadrul procedurii notariale sau pe cale judecatoreasca este un moment distinct si ulterior. Data  deschiderii succesiunii este data mortii defunctului, dovedita, dupa caz, cu certificatul de deces sau cu hotararea judecatoreasca  declarativa de moarte, acte care fac dovada deplina a decesului, pana la proba contrara. Aceasta data este foarte importanta, deoarece  in raport cu acest moment sunt identificate persoanele chemate a mosteni, capacitatea lor succesorala si drepturile ce li se cuvin, si tot  aceasta este, de regula, data care marcheaza curgerea termenului de 6 luni, care este un termen de prescriptie a dreptului de optiune  succesorala.

Locul deschiderii succesiunii este ultimul domiciliu (voluntar sau legal) al defunctului. Daca defunctul nu avea domiciliul in tara,  mostenirea se considera deschisa la locul unde se afla, in tara, cele mai importante bunuri ale mostenirii.

Persoanele cu vocatie succesorala vor fi cele care au o legatura de rudenie cu defunctul (inclusiv izvorata din adoptie) si sotul  supravietuitor.

Daca doresc sa accepte succesiunea, mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii mostenirii in termen de 6 luni de la decesul  autorului. In caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, in cele 6 luni de la deces.

Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire.

Contraventii aplicate in baza legilor speciale

LEX BRASOV – Avocatura | Mediere | Insolventa ofera asistenta juridica de specialitate celor care au primit amenzi  contraventionale pe care doresc sa le conteste in instanta prin redactarea si sustinerea plangerii contraventionale in fata instantei de  judecata.

Conform Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor (care a abrogat Legea 32/1968 privind  stabilirea si sanctionarea contraventiilor), constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata ca atare prin lege,  prin hotarare a Guvernului ori prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti,  a consiliului judetean ori a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Prin legi sau prin hotarari ale Guvernului se pot stabili si sanctiona contraventii in toate domeniile de activitate.

 Prin hotarari ale autoritatilor administratiei publice locale sau judetene amintite mai sus, se stabilesc si se sanctioneaza  contraventii in toate domeniile de activitate in care acestora li s-au stabilit atributii prin lege, in masura in care in domeniile respective  nu sunt stabilite contraventii prin legi sau prin hotarari ale Guvernului.

Actele normative prin care se stabilesc contraventii vor cuprinde descrierea faptelor ce constituie contraventii si sanctiunea ce  urmeaza sa se aplice pentru fiecare dintre acestea; in cazul sanctiunii cu amenda se vor stabili limita minima si maxima a acesteia sau,  dupa caz, cote procentuale din anumite valori; se pot stabili si tarife de determinare a despagubirilor pentru pagubele pricinuite prin  savarsirea contraventiilor.

Persoana juridica raspunde contraventional in cazurile si in conditiile prevazute de actele normative prin care se stabilesc si se  sanctioneaza contraventii.

Sanctiunile contraventionale sunt principale si complementare.

Sanctiunile contraventionale principale sunt:

  1. a) avertismentul;
  2. b) amenda contraventionala;

Sanctiunile contraventionale complementare sunt:

  1. a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii;
  2. b) suspendarea sau anularea, dupa caz, a avizului, acordului sau a autorizatiei de exercitare a unei activitati;
  3. c) inchiderea unitatii;
  4. d) blocarea contului bancar;
  5. e) suspendarea activitatii agentului economic;
  6. f) retragerea licentei sau a avizului pentru anumite operatiuni ori pentru activitati de comert exterior, temporar sau definitiv;
  7. g) desfiintarea lucrarilor si aducerea terenului in starea initiala.

Sanctiunea stabilita trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite. Sanctiunile complementare se aplica  in functie de natura si de gravitatea faptei si pot fi cumulate.

Caracterul contraventional al faptei este inlaturat in cazul legitimei aparari, starii de necesitate, constrangerii fizice sau morale,  cazului fortuit, iresponsabilitatii, betiei involuntare complete, erorii de fapt, precum si infirmitatii, daca are legatura cu fapta savarsita.

Cauzele care inlatura caracterul contraventional al faptei se constata numai de instanta de judecata.

Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat  contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 2 ani de la data aplicarii.

Raspundere civila delictuala si contractuala

LEX BRASOV – Avocatura | Mediere | Insolventa va ofera ajutor specializat in:

– elaborarea si sustinerea actiunilor in justitie;

Raspunderea civila delictuala este reglementata de art.998 – 1003 Cod civil ca fiind raspunderea juridica prin intermediul careia o  persoana care a cauzat alteia un prejudiciu este obligata sa-l repare.

Raspunderea civila contractuala este obligatia unei persoane de a repara prejudiciul cauzat unei alte persoane prin neexecutarea,  executarea necorespunzatoare ori cu intarziere a obligatiilor nascute dintr-un contract valabil incheiat.

Spre deosebire de raspunderea civila contractuala, care presupune incalcarea unei obligatii contractuale, raspunderea delictuala  se naste de regula ca urmare a nesocotirii unei obligatii legale.

Conditiile generale ale raspunderii sunt:

– existenta unui prejudiciu,

 – fapta ilicita,

 – raportul de cauzalitate intre prejudiciu si fapta ilicita

– culpa

error: Conținut protejat !!